Nemzedékről nemzedékre 2019.09.02.

Biaiak és torbágyiak anno, hétköznapok és ünnepek
00:00:50
Család, nagyszülők és az első saját ház
00:10:23
Gyerekvilág a régi Bián
00:17:51
Rend, városvezetés, iparosok
00:29:32
A háború betette a lábát Biára, de csak kicsit
00:38:37
Sas-behívó és karácsony
00:48:15

Mai műsorunkban  •  Szájról szájra 2.

"Nem mese az gyermek,..." - Arany Jánostól származik a híres idézet. Váradi József mesél,  izgalmasabbnál izgalmasabb történetekkel visszakerülünk a régi Biára.

Forgatás helyszíne:     Otthona

Készítette:  Völgyhíd TV, Biatorbágy

Szerkesztő-riporter:     Túri Erzsébet

Operatőr-vágó:          Marlok Barbara, Pataki Béla

Biaiak és torbágyiak anno, hétköznapok és ünnepek

Kevesen vannak, akik tanúi a régi majd' száz évvel ezelőtti biai, torbágyi időknek, hogy hogyan éltek egymás mellett magyar és német ajkúak, katolikusok és reformátusok.

Család, nagyszülők és az első saját ház

Bárányka és lombfűrész... Mindannyiunk számára meghatározó, hogy honnan és hogyan indulunk. Kulcsfontosságú a felnevelő falu vagy város, a szülői ház szerepe, az első találkozásunk az anyanyelvvel, az első játékainkkal.

Gyerekvilág a régi Bián

Miért voltak szerencsések a tópartiak? Mi lett száz darab szilvásgombóccal? Milyen volt a régi iskolában a tanulás? Időutazás a két világháború közötti gyerekvilágba.

 Rend, városvezetés, iparosok

A régi Bián a kapuk soha nem voltak bezárva. Mit jelentett a rend a két világháború között a faluban? Ki volt a koldusbíró? Sokszínű iparosság a régi Bián, Torbágyon.

A háború betette a lábát Biára, de csak kicsit

A II. világháború ugyan nem hozott fegyveres harcokat, robbanásokat, vérfürdőt a régi Biára és Torbágyra, de a szele elérte az itt lakókat is. Közeledett a karácsony.

Sas-behívó és karácsony

Apa-fia SAS behívót kapnak. (SAS = Sürgős Azonnal Siess), meg kellett jelenniük sorozásra a laktanyában. Kiderül, hogy sikerül-e meglépni valamelyiküknek. Van-e méreg a karácsonyi süteményben?

Folytatása következik...

Legfrissebb adások

Mai műsorunkban • Díjazottak - Rack Ferencné • Díjazottak - Biatorbágy Városépítészetéért Díj 2019. - Dr. Callmeyer Ferenc • Magyarnak lenni szülőföldemen - IV. Testvértelepülési Konferencia • Alulról szövődve indult szövőszakkör - Interjú Landgráf Katalinnal • Testvértelepülésünkről - Sírülő Néptánccsoport, Gyergyóremete - részlet Díjazottak -
Mai műsorunkban • Idősek Világnapja - László Attila koncertje A Juhász Ferenc Művelődési Központ közkívánatra László Attila fiatal, tehetséges erdélyi magyar énekest hívta meg az Idősek Világnapja alkalmából szervezett önkormányzati ünnepségre. Forgatás helyszíne: JFMK, Nagyterem Készítette: Völgyhíd TV, Biatorbágy Operatőr-vágó: Kovács Bence
Mai műsorunkban: Testvérvárosunk Gyergyóremete • Remetei atyafiak • „Naggyá nőttem erényeimben, hibáimban is nagy vagyok.” - A gyergyóremetei ifjúságról • "Szépanyám szőtte, dédanyám varrta, hímezte" - Kisné Portik Irén könyvének bemutatója • Szülőföldön magyarul - Oktatási Konferencia Gyergyóremetén • Gyergyóremete Falunapok - összefoglaló -

Régebbi adások